Ο Ξενώνας  
Παραλίες  
Φωτογραφίες  
Επικοινωνία  
Κρατήσεις  
 

Ο Ξενώνας

Ο Κρητικός ξενώνας ''Σταματόγιαννης'' βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Καλυβιανή στο δυτικότερο σημείο της Κρήτης, στο ενδιάμεσο μεταξύ δυο εξωτικών σημείων της Γραμβούσας (Μπάλο) και των Φαλασαρνών. Εχει κτιστεί περίπου το 1770 από μαστόρους της εποχής εκείνης. Το κτίριο είναι ένα παλαιό Κρητικό σπίτι με βενετσιάνικες επιρροές.

Υπάρχει μια χαρακτηριστική ιστορία που διαδραματίστηκε στο μπαλκόνι του ξενώνα, στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Το νιόπαντρο ζευγάρι, πρόγονοι των ιδιοκτητών του ξενώνα, ανεβαίνει τη σκάλα του μπαλκονιού όπως απαιτεί το έθιμο για να μελώσει η πεθερά την νύφη, με μέλι και καρύδια. Η νύφη γεύεται το γλύκισμα και συνεχίζει ο γαμπρός για να γλυκαθεί. Όμως ο τούρκος διοικητής της περιοχής που του άρεσε η νιόπαντρη κοπελιά, σπρώχνει το γαμπρό για να γευτεί αυτός το μέλι αντί του γαμπρού. Γαμπρός και Τούρκος αξιωματικός πιάνονται στα χέρια και ξεκινούν να παλεύουν, ώσπου ο Τούρκος βγάζει το όπλο να σκοτώσει το γαμπρό. Όμως το όπλο εκπυρσοκροτεί και ο Τούρκος πέφτει βαριά τραυματισμένος. Πριν πεθάνει καλεί τους ακολούθους του και τους δίνει εντολή να μην πειράξουν το γαμπρό, γιατί αναγνωρίζει ότι το λάθος ήταν δικό του και ο Θεός τον τιμώρησε για την ασέβειά του.

Το 1998 άρχισε η προσπάθεια αναπαλαίωσης του ξενώνα. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες προσπάθησαν να διατηρήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα κτίριο παραδοσιακό, ενώ συγχρόνως προσέθεσαν μοντέρνα στοιχεία που το καθιστούν λειτουργικό και ευχάριστο γι' αυτόν που θα επιλέξει να περάσει τις διακοπές του εκεί.

Υπάρχουν 5 ανεξάρτητα στούντιο τα οποία διαθέτουν όλες τις ανέσεις όπως πολυκουζινάκι, κλιματισμό και χρηματοκιβώτιο. Το καθένα φέρει την ονομασία της χρήσης που είχαν τα δωμάτια παλαιά. 1ο Αχυρώνας 2ο Φούρνος 3ο Σάλα 4ο Κρεββατοκάμαρα 5ο Κρασαποθήκη. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι οικολογικά ενώ κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα. Τα έπιπλα είναι χειροποίητα και έχουν κατασκευασθεί από ξύλο ελιάς.